Friday, September 27, 2013

Cerita aku dan UPT test kabur...


Assalamualaikum!

hari neh aku nak bebel panjang. so korunk plzz ready fizikal dan mental, jantung, limpa serta usus kecik dan usus besar korunk erk. sebelum tu, aku nak bagitau yang aku neh sememangnya seorang yang pemalu lagi pendiam. walaupun ramai yang tak percaya dah akan kata aku fitnah diri sendiri tapi tue laa hakikat dia weh. aku pemalu! ewahhh hikhikhikhik.

aku nak share kepada uolssss semua! tentang satu perkara iaitu MENGANDUNG! ewahhh...tapi aku bukan nak share tips, petua kehape benda yang seangkatan dengannya. sebab aku pun tak tahu. hikhikhik. aku nak citer aku punya cerita laaa. huhu. 

kisahnya bermulaaa...
25 Ogos 2013 (ahad) masa tuh aku ada kat sekolah. tetiba aku rasa macam semacam. aku pun g toilet! then...dengan perasaan hampa aku buat pengumuman kat diri sendiri. AKU PERIOD! pelik kan?? aku baru lebih kurang 3 bulan jerk nikah. patutnya aku tak payah nak kecewa bagai laaa kan?? yer laaa baru lagi..lagipun aku dengan hubby aku PJJ...so, faham2 laaa :P tak faham sudah! keh2

hari pertama (25/8/13)berlalu seperti biasa...
hari kedua berlalu (26/8/2013)...dengan agak mengejutkan...
hari ketiga (27/8/13) terus aku pengsan! hihi aku tipu...

aku dah pelik. kali neh period aku tak macam selalu. tiada darah merah. coklat! tu pun sikit sangat. 2 hari jerk pulak tuh. pelik! amenda plak neh?? aku pun terus tanya kat pak cik google. jawapan pak cik google mendebarkan aku.

darah coklat yang alami itu mungkin implination bleeding iaitu tanda2 orang PEKNEN!!

yeke??
betul ke??
tak mungkin laaaa!!!???

Tak puas hati...
aku buat UPT
Hasilnya?? huh!
tak ada pun 2 line! 1 line jerk yang nampak. sib bek tak kuar 3 line. eh. hukhuk. ampunnn.
aku buang UPT tu dalam tong sampah pastu aku terus berkira2 nak tido untuk merawat rasa kecewa dengan penipuan pak cik google. tapi ntah kenapaaaa...mata tak leh nak lena. naluri keibuaan aku neh semacam jerk. aku p kat tong sampah dalam bilik aku then kutip balik UPT tadi. 

eh????
biar betul???
betul ke neh???

dua line!!!
tapi line yang satu lagi tersangatlahh kabur.
ke mata aku yang tak betul???

dalam keadaan sewel. terkejut cmpur teruja nak tahu amenda semua neh. aku pun tanya lagi pak cik google tentang UPT yang kabur. dia cakap PEKNEN lagi! eh?? dua kali dia cuba nak tipu aku neh.
tak puas hati. esok aku bawak aku punya UPT tue ke sekolah (28/8/13). aku tunjuk kat seorang kakak neh. 
kecewa! jawapan akak tue...
"kalau macam neh..belum lagi sue..bukan dia neh.."

owhh? erkk...aku kena tipu lagi dengan pak cik goooooogleeee!!! hishhhhh. geram!!
tapi aku neh tak puas hati lagi. tak puas hatiiii!!
pada hari yang sama 28/8/13, tarikh due  period aku yang sepatutnya, aku beli UPT yang digital punya. CLEAR BLUE. tengok?? tak sabar kan aku?? orang lewat period seminggu dua minggu baru cek. aku tak lewat lagi pun dah kalut nak cek. pastu pelik pulak line kabur laaa amenda laaa. hihihi.

aku p beli dengan kawan aku malam tuh. kawan aku tue beriya pesan. besok pagi baru cek. orang kata ayaq kencing yang pertama tuh lebih elok. aku pun cakap dekat dia. sekang neh, aku asyik bangun jerr kencing malam. aku pun dah tak tau ayaq kencing aku yang pertama bila. hahahha. sewel kan?? padahal dalam hati. aku tak kira aku nak cek malam neh jugak2. hihihi

tak peduli. balik2 rumah aku terus jerk g toilet. aku duk dalam toilet sambil jantung aku DUP.DAP.DUP.DAP. hihihi. senget!! pastu tak sampai beberapa minittt!!

jenggg!! jengg!! jengg!!!
dia tulis...
hurmmm...



PREGNANT
1-2

maksudnya pregnant 4 minggu!!!
hoorayyyy!!!
hahaha pastu aku pun kalutttt upload benda alah tuh kat fb hubby aku melalui chat. hihihi. tahu apa respon dia??? 

amenda tuh??

cisss... huhuhu

belum tamat lagiiii...esoknya aku pun kalut p klinik swasta nak sahkan benda tuh. sebab takut jugak kan??tersalah ke hape ke.. aku buat UPT test sekali lagi kat klinik. sorang staff klinik neh yang tolong buatkan. tahu dia kata apa masa bagi UPT tu kat doc??

"tak ada pun!" dia letak benda tu dan terus berlalu. bayangkan perasaan aku?? tercalar. terguris. macam kena hempap dengan pokok semalu. doc yang mungkin faham perasaan aku pun cakap. "dia lambat sikit. kita tunggu dulu...air kencing petang memang laa.." dengar doc cakap macam tuh. terpujuk sikit hati aku yang calar balar tadi. lama2 ha!! memang ada dua line. cuma line kedua tu agak kabur. nak jaaa aku tempek UPT tue kat muka staff tadi. hihihihi. kejammm...

doc pun cakap " haaa tu ada dua line, cuma kabur..biasalahh tuh baru lagii kalau ikutkan pun baru lewat sehari kan...hormon HCG tue masih rendah. kalau nak scan sekang pun tak nampak lagi. tak per saya bagi ubat dulu. nanti datang scan pulak" huhuhu lembut jaaa doktor tue...memahami...aku pun sengeh2. malu2 kucing. malu sebab baru sehari dah gila kalut p cek. hahahaha. 

TAMAT!

* aku  share sebab aku yakin ramai wanita yang baru kahwin cam aku mesti google cari pengalaman rakan2 yang lain bila peknen pertama neh. hihihi. alhamdulilahhh...aku dah  2 bulan! tolong doakan aku ya... haaa..nanti aku share tanda2 yang aku alami masa peknen neh! huhuhu.



31 comments:

Sally Samsaiman said...

hehhe...panjang nya cheq explanation!! hahha...conrtas...huwaaa...tak sabarnya nk tgk baby sally...eh?

Qashmere said...

moga moga impian tercapai

cik azLyzah⊙.☉ said...

Alhamdulillah..dah pekenan ye.Jage baby bebaik tau..

dEdEQ dE wIshEs said...

WAAA . ANAK DARA DEQ KNAL DLU DA JADI MAK DARA N SKNG NK JD MAK BUDAK CAM KAK OKJE DAH . HHEHE

hainom OKje said...

So far okje tak pernah period dalam pregnant...so mmg tak tau nk komen apa kalau kes macam ni....Apa pun tahniah yeh Sue....welcome tu mommie's world...

Pykaa Pdott said...

Wahh taniah akak . Rezeki akak tuh . Tak sabar nak tggu crita akak msa peknen nie . ;)

cweet pinky said...

wah !!! xcitednya , adei , jeles ... ehehe .. mesti happy kan .. aish . bile la turn i nih , ehehe ~

Cik Nur™ said...

ehh..asal tak tepek terus je kat muka staf tu...

sakit hati je nur baca dia bperangai keret mcm tu...grrr..!

Rosmiza Ali said...

Mieza pernah alami tanda2 macam yang SUe cakap tu.. Period sikit sangat2.. Pastu on off.. Pastu bila rujuk kat gugel & sorang kakak ni diorang cakap tanda2 peknen.. Tapi Mieza cek guna UPT 1 liner jer.. 2 bulan berturut2 gak situasi cani jadi kat Mieza. Mula dah happy sebab dari pembacaan semua cakap tanda2 preggy. Diorang panggil 'spotting'.. Tapi lepas tu dah period balik macam biasa.. Kecewa.. T_T
ZON PERMAISURI CHOMEL

Nurul Aini said...

Waaa..Alhamdulillah. Tahniah, tumpang gembira. Semoga baby dan ibunya sihat sentiasa. Rindu sangat2 dengan cik sue..hehe..Tukar Ibu sue lah pula, boleh.>___<. Jaga diri dan baby yang comel macam cik sue elok2 ye.

Anonymous said...

Tq for da story...sy pon turun coklat2 tu dan dpt upt test result yg kabur..mmg mengkonpiuskan..so cari info kat pakcik google gak..huhu

Anonymous said...

Tq for da story...sy pon turun coklat2 tu dan dpt upt test result yg kabur..mmg mengkonpiuskan..so cari info kat pakcik google gak..huhu

ct aman said...

singgah+follow....;)
klakar kan pngalaman baru2 nk jd mummy tobe...sy 5X beli upt....xpuas ati pye pasal...hihihih

ctamanaqim.blogspot.com

Hanif Idrus said...

Teringat peel wife aku sebijik mcm Sue waktu mula2 nak rasa mengandung..hehehehehhe.

Ini perkara normal..
Kalau mengandung ni kita namakan Bunting pelamin walaupun PJJ..hehehheh

Kenari Putih said...

Takpa sue, jangan sedih2 sgt tau.. InsyaAllah Allah sentiasa dengar doa2 mu :).

graceemu said...

sama larh UPT sy pown kabur cgt3...hehehe....tp ada member kata janjie ada 2line kompom pregnant...xkisah kabur ataw pown x....sy still blur g nie xtaw sy pregnant kew x...
:)

Anonymous said...

time ni period u lewat brape hari? 4mingu tu hari yg same ke?

lydia said...
This comment has been removed by a blog administrator.
mama wana said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
FYDA said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Sue PeLik said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Sis..sy pon ade pengalaman skang mcm tu..tp skali klua bleeding..bile check upt sndiri ade 2 line..tp satu tu kabur gile..da pegi hospital doc ckp negative..hampa sgt sbb da dekat 2 thun lbih menanti..skang mcm ade rase nk cek upt sndiri tp takut hampa lg..lagi2 husben da kecewa wktu jmp doc tu..negative katanye..

Sue PeLik said...

masa sy test upt kabur tu saya belum due untuk period lagi dalam 2, 3 hari lagi nk period.

alia said...

saya pun lewat period..lps tu.. dtg period..wrna coklat..pelik..satu hri je.. makanya..saya google..lps tu byk jmpe org ckap tu tnda pregnant.. dgn perasaan membuak2..saya beli upt..buat.. line ke dua..kabur.. esoknya.. sy bli lgi..buat.. ad line. g check kt hosp.. dktor ckap. weak positive.. so.. mybe lgi 3 hari nak check smula.. btul ke x pregnant..tpi dh start loya.. muntah..makanan yg suka dh jdi mcm x teringin pun nak makan..doakan sy pregnant! ..

Erin Rahman said...

@sue Pelik : assalam sy nak tanya ari ahad yg lepas, sy ada check upt sy pd petang hari. Then ada 1 line merah dan 1 line lagi kabur, then malam pd jam 9 sy trus pegi ke klinik sama mcm situation awk sue staff nyrse cakap tak ada bila doc dtg kat sy dia tgk dia kata kita tggu skjap, tggu tak smpai beberapa mins staff nurse tu cakap nampak 1 line lg tapi kabur. Line tu warnanya kelabu. Then bila g kat doc doc cakap masih diperingkat awl lagi. Doc tanya bila period dtg dan last period sy bagitahu sekian2 then doc cakap mmg awk pregnant tp diperingkat awal dlm 4 weeks mcm tu. Takpe doc bg sy iberet folic tu utk perkuatkan baby dlm kandungan. Rasa sue betul ke sy pregnant atau upt tu rosak??? Sbb smlm sy ada ke klinik kesihatan dia check negative. Agak skit kecewa

Effa said...

Hehe penuh perasaan baca. Mst dh besaq anak kannn .. Salam perkenalan

apies90 said...

tahniah sis .. skrg nie sy plk yg dok kalut nk tnya kt uncle G .. hahahaha .. WAHAI UPT, KENAPALAH KO KABURRRR .. HMMMM

Sue PeLik said...

saya dah jawab kat link neh

http://nurputribatrisyasuri.blogspot.my/2016/10/hapdate-menjawab-upt-kabur-pengecualian.html

:)

Fiezan YMS said...

Uh !! Cerita yg sama 6 tahun aq khwin smp suami ada hati dgn org lain tapi Allah maha kuasa bg aq tanda2 pregnant aq pkai upt biasa tiada tp pkai clear blue nmpk samar2 .. aq x sabar nk beli pregnant test yg digital cm sue .. tq bg info ..1 dec 2016

Fiezan YMS said...

Salam perkenalan..harap anak sihat dan tambah lg 1 anak.. sy pun dtg bulan sepatutnya 25hb nov 2016 tetapi 22hb sy didatangi darah tetapi x byk hny 2 hari ..payudara membesar ..sy test hari2 nehetif pkai upt yg murah tapi 30hb sy gunakan clear blue ..test jam 4 pagi sbb tiap mlm nk ke toilet .. bila test negetif tetapi lps 10 minit check kehilatan kabur .. x tau lah pregnant atau tak .. nk tunggu 2 minggu check semula ..hrp kptusan mengembirakan sebab sudah 6 tahun khwin smp suami dah mula bt hal ..mujur perasan cpt uh! Hanya Allah yg tahu 27 sept suami buat hal .

 
HALF EDIT BLOG:jiakreatifelt.com